top of page

2015

Terugblik: landgoed Grootstal 100 jaar

In 2015 konden wij op Grootstal terugkijken op het honderd jarig bestaan van het landgoed. Honderd jaar rentmeesterschap, dat zich heeft toegelegd op het creëren, optimalisen en bestendigen van maatschappelijke waarden. In onze generatie zijn we weer toe aan vernieuwing en lijkt het alsof we de cyclus opnieuw herleven. Zoals onze ouders dat met toewijding deden en vóór hen onze grootouders. Dat je hierop mag terugkijken bij gelegenheid van een Eeuwfeest, is een bijzonder voorrecht!

 

Om dit jubileum te vieren hebben we ervoor gekozen om het in 2015 gastvrij beleefbaar te maken voor een heleboel mensen. Om te beginnen met een mooie toneelvoorstelling in maart, georganiseerd door en voor Kunst in de Kamer in het Paviljoen. In juni, met de Nijmeegse Stadstuinendagen in samenwerking met een vijftal kunstenaars en  de afsluiting van de Dag van de Stadslandbouw. Tenslotte met een druk bezocht Open Monumentenweekend in september en een interessante Dassendag in oktober. 

maart: Kunst in de Kamer

Kunst in de Kamer Ubbergen organiseerde op 29 maart 2015 voor de eigen leden het toneelstuk ‘Sei Shōnagon’ door ACT, het Amsterdam Chamber Theatre. Een muzikale voorstelling, gebaseerd op teksten van Sei Shōnagon, een hofdame uit het Japan van de 10e eeuw.

Sei Shōnagon (ca. 966 – 1017) is een van de grootste schrijvers van proza in de lange geschiedenis van Japanse literatuur. Ze was een hofdame in dienst van de jonge Keizerin Teishi. Een intelligente en goed geïnformeerde vrouw. Ongeduldig, scherp, enthousiast en gevoelig voor de schoonheid van de wereld. Maar ook intolerant en genadeloos over mensen die zij als haar ondergeschikten zag. Het stuk bestaat uit een dialoog van de oude Sei Shōnagon met haar jonge alter ego in 4 episodes: Lente, Zomer, Herfst en Winter. De voorstelling werd gespeeld door Frouke Flieringa,Tatiana Kouzovkina en Peppina Mac Ruairi.

 

Op zaterdag 6 juni 2015 vond de derde Dag van de Stadslandbouw Publieksdag plaats. Deze publieksdag is een landelijke dag, waarbij stedelingen laten zien en kunnen bekijken wat er allemaal gebeurt op het gebied van stadslandbouw. Voor Nijmegen werd deze dag georganiseerd door Eetbaar Nijmegen. De dag werd afgesloten op landgoed Grootstal. Er werd teruggeblikt, ervaringen uitgewisseld en nagepraat met een hapje en drankje en uiteraard kregen de gasten ook een rondleiding op het landgoed.

 

Op 13 juni opende landgoed Grootstal de poorten op de Nijmeegse Stadstuinendag, gevolgd door een  verlengde openstelling op de 14e voor kunstminnend publiek. Niet alleen de waren de tuinen te bewonderen met een persoonlijke rondleiding in de kruidentuin en in de bloementuin, maar in het paviljoen en flanerend door het landschap waren ook werken te zien van de Nijmeegse kunstenaars Cor Litjens, Seet van Hout, Evelien Bannenberg, Olga Boh en Marieke van Baarle.

 

 

juni: Dag van de Stadslandbouw

en Open Tuinenweekend

                              

september: Open Monumentenweekend
 
Thema: kunst & ambacht

 

Dat weekend exposeerde de bekende fotografe Marie Cecile Thijs haar werk in het paviljoen en waren er ieder uur rondleidingen door o.a. IVN- gidsen. De rondleiding voerde langs de dassenburcht, het akkerland, de bloementuin en de kruidentuin, en natuurlijk ook langs het huis, waar ook de buitentenexpositie "de Ring van Arcadië"  te zien was. In het paviljoen kon men genieten van een kop verse kruidenthee van eigen teelt en ook het landgoedwinkeltje trok veel bekijks.

Standhouders Gerd Renshof (schilder van het boekstilleven) gaf met enkele van zijn leerlingen van de Academie Renshof een demonstratie schildertechnieken uit de 17e eeuw, Wandelstokkenmaker Koen van Rossum liet zijn wandelstokken van puur natuurlijke herkomst uitproberen en wijnhuis Sundara hield een proeverij  van biologische wijnen.

Voor de kinderen was er op zaterdag een workshop natuurlijke ontdekkingen en op zondag korte theatervoorstelling door Hanna'floor de Roos.

 

 

 

oktober: Dassen-dag!

 

Op de Wereld Dierendag op 4 oktober was het thema gewijd aan de das, die op landgoed Grootstal een uitstekende habitat heeft. De dassenburcht op het landgoed wordt al bijna een eeuw onafgebroken belopen. Mede daarom is het landgoed normaal niet opengesteld voorpubliek. Voor deze dag gold een uitzondering.

 

Het educatieve programma werd samengesteld door landgoed Grootstal ism Das & Boom, het IVN en Verteltheater de Rode Maan.

 

Jaap Dirkmaat hield een boeiende lezing over de das in het paviljoen van het landgoed, waarna Hester Bartels een voordracht hield over de dassenopvang bij Das & Boom. Exclusieve filmopnames van de jonge dassen op het landgoed werden vertoond en onder de deskundige begeleiding van IVN-gids Bea Peters werd een bezoek gebracht aan de dassenburcht.

 

De dagwerd afgesloten met een voorstelling "Het Onderaardse Feest" door Hanna'floor de Roos, Verteltheater de Rode Maan, waarin de das de hoofdrol speelt. Een aanrader voor kinderen én volwassenen!

 

 

 

bottom of page