top of page

We waren in 2018 natuurlijk trots dat landgoed Grootstal geselecteerd was als

Point of Interest

in de route Vitale Stad.

Daar hebben we werk van gemaakt!

VOEDSELKARAVAAN Op zaterdag 19 mei kwam de Voedselkaravaan van Voedsel Anders langs: een kijkje achter de schermen op Het heerlijke land.

FETE DE LA NATURE
In het weekend van 26 en 27 mei vierden we de Natuur onder andere met een picknick in de wei waarbij je naar de 'foodprint' van je zelf meegebrachte lunch kon kijken. De diverse tuinen konden worden bezocht. Een doorlopende performance 'Tabula Civitatis' van Boudewijn Corstiaensen en José Geurts, daagde de zintuigen uit. In het LAB was een tentoonstelling van de Vereniging Natuurfotografie Nijmegen (VNF)

 

OPEN TUINDAGEN
Het weekend van 9 en 10 juni markeerde een bijzonder jaar van de Nijmeegse Open Stadstuinen, een inmiddels voor Nijmeegse begrippen bekend evenement, dat zijn 20-jarig jubileum vierde. 

CONFERENTIE SOIL4U 

Op vrijdag 28 September vond de eerste Conferentie plaats rond het thema Gezonde bodem - Stad-Land relatie. Voor overheden, grondeigenaren, boeren en relaties die geïnteresseerd zijn in duurzame landbouw- en veeteelt, bodembeheer en duurzame voedselproductie. Het was een zeer informatieve dag met informatie over de SOIL4U-transitie-aanpak, workshops, film, lezingen en nog veel meer.  Een film-impressie van de dag treft u hier. De eerste Soil4U-prijs werd uitgereikt aan landgoed Roggebotstaete.

CONFERENTIE VOEDSEL ANDERS + GROEN, GEZOND EN IN BEWEGING

Donderdag 4 oktober lag in het verlengde van de SOIL4U-dag, met de nadruk op de voedseltransitie (productie en consumptie). De aandacht ligt op de relaties tussen voedsel, natuur, gezondheid en welzijn. Workshops, voedseltassen, boerencoöperaties, ‘groen en gezond’, debat over voedselbeleid in Nijmegen, voedsel- en landbouwbeleid in Gelderland, maar ook over eetpatronen van jongeren maakten deze informatieve dag buitengewoon interactief..  

Verslagen en film-impressies van de dag: ochtend en middag.

GROENE VRIJDAG

Vrijdag 14 december vond in Nijmegen op diverse plaatsen de afsluiting plaats van het Green Capital-jaar. Op Grootstal stookten wij het groene vuur nog eens flink op!

Die dag stond namelijk in het teken van het verder vergroenen van Nijmegen Green Capital. Op Grootstal kwamen medewerkers en studenten van de Radboud UN en UMC de handen uit de mouwen te steken samen met leerlingen van het Kandinsky College. NL Bloeit! had voor de zelfoogst moestuin en voor de boomgaard prachtig plantmateriaal besteld, dat het landgoed nog meer bio-divers gaat maken. Het bezoek van wethouder Tiemens leverde een mooi spontaan moment op voor de gevoelige plaat.
In de middag was er een bijeenkomst in het landgoedLAB: 'Van droom naar daad' rondom de vuurpotten. 

Hoe maken we de stad groener in 2019?  Hoe vertaal je duurzaamheid naar je eigen leven? Wat kun je als burger van Nijmegen zèlf doen? 

Voorafgaand aan de lancering van de training Groen Geluk van Joke Feenstra, waarin je je foot-print kunt verlagen, ontving landgoed Grootstal het Green Capital Estafettestokje uit handen van Caroline de Greef. 

Het idee voor dit Estafettestokje werd geboren tijdens de eerste poging van Nijmegen om de eretitel Green Capital of Europe te winnen. Sindsdien staat het stokje symbool voor alle duurzame initiatieven in de stad. Als gewaardeerde plek voor het scheppen bestendigen en optimaliseren van maatschappelijke waarden, kreeg Grootstal als 72ste in de Nijmeegse reeks het stokje overgedragen. Het zal vanaf hier verder reizen door Europa.

2018

bottom of page