Landgoed Grootstal is al 100 jaar een (agrarisch) landgoed in bedrijf. Dit nieuwe tijdperk waarin mensen duurzamer willen samenleven kent nieuwe uitdagingen en vraagt om andere uitgangspunten, waarmee we ook anders zullen moeten ondernemen.

 

Voor deze tijd interessante principes voor meervoudige waardecreatie, zoals beschreven door Jan Jonker, hoogleraar Duurzaamheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, worden op landgoederen al vanouds in praktijk gebracht. De rode draad is de balans tussen mens, ecologie en economie. En dat waardecreatie niet alleen waarde creëren is voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

 

Op landgoed Grootstal werken zelfstandige professionals met aandacht voor biodiversiteit en de menselijke maat. In de geest van het integrale karakter van het landgoed, werken zij vanuit hun complementaire kracht binnen het geheel en zijn zij in staat om meervoudige waarde te creëren. Samen meer dan de som der delen!

 

De verbinding tussen Stad & Land maken wij tastbaar in een fraai landschap waar wij duurzaam investeren in een gezonde bodem, productie en consumptie. Daarmee ontstaan nieuwe en korte verbindingen tussen bodem, boer en bord:

  • een evenwichtig en veerkrachtig ecosysteem

  • reductie van schadelijke stoffen en emissies

  • korte afstand tussen grond en mond

  • zo min mogelijk verspilling

  • aandacht voor mens, dier en leefomgeving

  • werken met waarden in ketens, netwerken en allianties 

 

Onze ondernemers hebben ieder een rol in het naleven, zichtbaar en beleefbaar maken van deze kwaliteiten. 

"Innovatief ondernemen, met de focus op maatschappelijke service en duurzame waarden, kan in de 21e eeuw ook wel het 'organiseren van duurzaamheid' worden genoemd."                     (Jan Jonker)

GPRK 2020 - Landgoed Grootstal

GPRK 2020 - Landgoed Grootstal

Play Video
Stan Bruijsten

Stan Bruijsten

is als jonge veehouder gespecialiseerd in agrarisch natuurbeheer. Hij begraast de zuidflank met zijn brandrode ossen, het kwaliteitsvlees verkoopt hij liefst direct aan zijn klanten dichtbij.

Klaas Bomert

Klaas Bomert

is eigenaar van Bomertbeheer en houdt al ruim 25 jaar kantoor in het koetshuis. Zijn rol is o.a. het coördineren en bijhouden van het 'groen' op het landgoed.

Mark Arts

Mark Arts

zet met zijn kudde de Grootstalse traditie voort en levert graag een bijdrage aan het landschap. Ziet zijn vak als de moderne schakel tussen natuur en landbouw.

Modelboerderij BODEMZICHT

Modelboerderij BODEMZICHT

zet op Grootstal een herstellend, realistisch, winstgevend alternatief neer voor de conventionele landbouw: vertrekkend vanuit de 21e eeuwse uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en boerencrisis en vertaald naar een koolstofpositieve en duurzame landbouw, met de bodem als basis.

Joke Feenstra

Joke Feenstra

was innovatie adviseur bij Syntens en verzorgt nu vanuit haar bedrijf 'Groeienopgrootstal' duurzaamheids trainingen en workshops in het Paviljoen. Sinds 2014 beheert zij ook de Kruidentuin van het landgoed. Met speciale aandacht voor de bodem groeien daar prachtige, gezonde kruiden zonder bijmesten of spuiten en waarmee je de heerlijkste theeën en infusies kunt trekken. "In de Kruidentuin gaan we voor eco-positiviteit. Met fijnproevers, vrijwilligers en cursisten."

Ceciel Geerards

Ceciel Geerards

is hovenier en bloemiste. In haar bloemenkwekerij teelt zij op volle grond en in samenwerking met de natuur een rijk palet aan bloemgewassen, van akkerbloemen tot bijzondere cultivars. Haar dagverse boeketten zijn te koop in de landgoedwinkel en in de biologische winkels in de stad. Voor bijzondere gelegenheden maakt zij ook boeketten op bestelling. Door het seizoen heen geeft Ceciel ook snoei-lessen.

Erwin Buteijn

Erwin Buteijn

heeft de bijenkasten van overgenomen van zijn vader, die hem ook het vak van imker bijbracht. Op het landgoed wordt een bijenkalender bijgehouden waarmee bijen altijd kunnen rekenen op voldoende nectar en pollen. Een deel van de honing is te koop in de landgoedwinkel, de rest is voor de bijen zelf.

Ingrid Loman

Ingrid Loman

Is biodynamisch teler en voedingsdeskundige. Sinds 2017 levert haar zelfoogstmoestuin 'Het heerlijke land' een keur aan dagverse seizoensgroenten aan de eigen deelgenoten, die daarmee erg betrokken zijn bij duurzame voedselproductie dichtbij huis.

Wim Vermeulen

Wim Vermeulen

is gepensioneerd kok met een passie voor biologische wijnen. De biologische wijnstokken op Grootstal plantte hij in 2017. De eerste oogst in het derde jaar na de aanplant, de eerste normale oogst pas na vijf jaar. Geduld komt met de jaren!

20210527_154704

20210527_154704

Sinds het 'kersenstalletje' dat kersen verkocht uit eigen boomgaard en van verder weg is omgedoopt tot 't Grootstalletje', is het de bedoeling dat geleidelijk steeds meer producten uit de streek en ook weer van het landgoed zelf komen. Daarmee houden we de ketens kort en kunt u blijven genieten van de smaak van het seizoen. De kraam is weer open vanaf mei.

... maak kennis met ons team ondernemers ...